keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Keihäsmittari huussin seinällä

Olisikohan pitänyt aikanaan pyrkiä hyönteistutkijaksi? Yhä uudelleen törmää johonkin siivekkääseen tai muuhun kuusijalkaiseen, joka lumoaa kauneudellaan (tai kammottavuudellaan, jos muistuttaa tieteisromaanin hirviötä pienoiskoossa). Viimeisin kohtaaminen oli eilen huussissa, kun huomasin valkoisella seinällä lepuuttelevan perhosen. Sen väritys oli kauniin tumma-valkoinen, ja kuviot siivissä muistuttivat ornamentteja.

Mieheni teki heti karkean määrityksen "mittari", ja etsi minulle oikean kohdan Chineryn hyönteisoppaasta. Jonkin aikaa lajeja selattuani totesin kyseessä olevan keihäsmittari, Rheumaptera hastata, pohjoisella pallonpuoliskolla yleinen, päivällä tavattava perhoslaji. Lajin tunnistettuani tuntui kuin olisin saanut bingon. Oli hämmästyttävää, miten tietyllä tavalla täysin satunnaiselta vaikuttava kuviointi onkin tarkasti geenien määrämä, ja kirjan piirrosperhonen näytti identtiseltä löytämäni yksilön kanssa pienintä yksityiskohtaa myöten.


PS: Linkitän tähän postaukseen tuoreesta Edinburghin reissusta tekemäni koosteen, joka löytyy osoitteesta https://www.youtube.com/watch?v=G7kRpKfx9NE. Mukana ei ollut järjestelmäkameraa, mutta iPhone6s kelpaa mukavasti lähikuvien ja panoraamojenkin ottamiseen.

2 kommenttia:

  1. Näin muuten eilen pihapiirissä kuvan perhosen. Se oli kyllä mielestäni hieman pienempi. Tai sitten ei ollut lainkaan sama. Joka tapauksessa se oli perhonen:):)
    Tänään on ollut kesä, vaikkakin tuuli on kohtalainen. Oravat juoksevat kilpaa, milloin puun runkoa pitkin, toisinaan taas aidan päällä. Miten ihmeessä ne pysyvätkin niin kapealla lankun syrjällä...

    Tapaamisiin
    Pippa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hyvinkin olla sama laji. Kuvan perhonen on n. 3,5 cm siipiväliltään. Vasamamittarikin on kenties voinut olla. Se on vieläkin pienempi perhonen. Täälläkin vilistää oravia. Osa on tosi kesyjä, ja saa varoa suorastaan, ettei astu päälle :D

      Poista